Pomanjkanje vitamina C

Vloga v telesu

Rabi glut transporterje kot glukoza, zato je super proti raku! Donator elektronov => Močan antioksidant! Antihistaminik, kofaktor encimov. Sinteza kolagena, karnitina, koža, kosti, proti pokanju žil. Dr. Hofer: poleg B3-Niacina za flush še C-vit!!! Poveča absorbcijo Fe ker ga veže (kelira) v reducirani obliki. Fagocitoza (požiranje tujkov). V levkocitih ga je največ. Nenadomestljiv pri sepsi! Proti virusom, proti oksidaciji maščob v LDL in HDL lipoproteinoh. Proti katarakti pri diabetesu. Zaščita proti dušikovim oksidom NO, NO2, nitrozaminom (pečenje). Opekline, sepsa, infekcije, reakcija na cepiva (proti histaminu) – priprava na cepljenje teden prej in potem, tako da se predozira s C, zato da kelira aluminij!

Znaki pomanjkanja

Posledice pri diabetesu so zaradi pomanjkanja C-vit in ne zaradi inzulina. Slabokrvnost, pokanje žilic, petehije (rdeče pikice po koži, rumena – usnjata koža, težave s sklepi. Meriš C-vitamin v urinu (svež!) in v krvnih celicah, najbolje pa v krvni plazmi (ne pri nas). Reagent v obliki tablet modre barve za testiranje urina (urin kapljaš v modro barvo dokler se ne razbarva) se dobi pri Mikropolo iz MB.

Viri

Šipek, paprika, kivi, acerola, črni ribez, camu camu, citrusi, paradižnik, brokoli, peteršilj, čebula, borovnice, banane, kakav, ginko, pravi čaj.

Doziranje

Blag prehlad 50g/24h, Težji prehlad 100g/24h, Pri gripi tudi do 130g na 24 ur!!! Bolj ko si bolan, kasneje dobiš diarejo! Intravenozno do 300mg/kg TT. C-Vit iz zelenjave je boljši kot iz sadja (Brokoli, petršilj). Kombinira se s Se, , Mg, D3, ALA (Alfa lipojska kislina). Hitro razpada. Zelo hitro oksidira in je občutljiv na svetlobo. Pri odmerkih do 100mg se absorbira 80 do 95%, pri 12g pa le še 16% zato dobiš drisko. Priporočilo pri boleznih po 500mg dodajaš do driske. Odrasli vsaj 2g na dan! Liposomski je 50x bolj učinkovit. Oblike: L-Askorbinska kislina, Na-Askorbat (je tudi za IV), K-Askorbat, Mg-Askorbat, s počasnim sproščanjem, Liposomski, Askorbil palmitat (naj bi bil topen tudi v maščobah – za nevrološke težave, ampak je drag).

Opombe

Regulira REDOX potencial pod 260 mV. V celici mora biti več elektronov kot zunaj in tako vpliva na nastajanje ATP! Bolje deluje, če ne tekmuje s sladkorji, zato ne sladkaj limonade in čajev s C-vitaminom. Priporočilo 30mg /kg Telesne Teže! Intravenozno se izgubi po 4 – 6 urah, zato je bolje liposomski. Če ima kdo mutiran encim G6PD , lahko pri IV dobi hemolitično anemijo – se delajo hematomi. Pri dehidraciji se res lahko pojavijo ledvični kamni.