Nasveti2020-09-03T09:10:38+01:00

 

Prebava, prebavni encimi (pepsin), slaba absorbcija hrane v tankem / debelem črevesju

Preslab Pepsin (encim za razgradnjo beljakovin) Secretion Coefficient (ne vedno), preslab Gastric Absorption Function Coefficient, preslab Colonic absorption coefficient in po navadi tudi povišan Proteinuria Index (kopičenje neprebavljenih beljakovin v urinu) na strani (Kidney Function) vzbujajo sum, da je želodčne kisline HCl premalo, zato svetujem, da se naredi test.

Test želodčne kisline in ukrepi

Na tešče popijemo deci in pol vode v kateri se raztopi pol čajne žličke sode bikarbone. Če se nam rigne (spahne) v dveh minutah, imamo kisline dovolj, drugače pa ne. Tedaj svetujem dodajanje četrt do pol žličke Betaina HCl (bolje v kapsulah!) med večjim obrokom z beljakovinami (meso, jajca, stročnice, mlečni proizvodi) ali z ogljikovimi hidrati. Za prebavo sadja in zelenjave Betaina HCl ni treba dodajati. Te sladkorju podobne, a zelo kisle kristalčke, lahko kar pomešamo med hrano (ribe, fižol) ali vzamemo eno do tri tablete/kapsule. Če jih vzamemo preveč, nam postane samo vroče v želodcu in potem vemo za drugič, da vzamemo malo manjšo dozo. Betain HCl zniža pH želodčnim sokovom in s tem pospeši tvorbo encima pepsina, ki tudi tako kot HCl razgrajuje beljakovine na prafaktorje, na aminokisline. Beljakovine niso samo za mišice, ampak tudi prenašajo minerale v celice. Zato imajo čisti vegani prej ali slej pomanjkanje mineralov v celicah.

Zgaga (GERD = GastroEsophageal Reflux Disease)

Pomanjkanje prebavnih sokov (premalo kisline) v želodcu pomeni preslabo prebavo, zato ta hrana zastaja in v primeru ogljikovih hidratov vre, v primeru beljakovin pa gnije in povzroča pline, ki lahko odprejo zgornjo zapiralko, da uide nekaj kisline v požiralnik kjer dela zgago. Če se to ponavlja, lahko pride do raka na požiralniku. Simptomi pomanjkanja kisline so lahko podobni kot pri preveč kisline, vendar res veliki večini ljudi kisline primanjkuje. Za njeno proizvodnjo je na primer potreben tudi cink, ki ga tudi primanjkuje večini ljudi, razen tistim, ki delajo v Cinkarni. Danes je v modi, da se proti zgagi dodaja zaviralce protonske črpalke, ki zavira nastajanje kisline, vendar je v večini primerov potrebno ravno nasprotno, torej dodajanje.

Bodimo za svoje zdravje odgovorni sami in se dajmo dobro informirati. Problem pa je, da najdemo na internetu pač to kar želimo, ampak za iskanje resnice, moramo biti res radovedni in nepristranski. Ko enkrat verjamemo v laž, nam naš ego pač ne pusti, da si priznamo zmoto in zamenjamo laž za bolečo resnico!

Priporočam: www.avita.si/prevec-ali-premalo-zelodcne-kisline

www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/gastrointestinal/acid-reflux-symptoms-treatment

Hypochlorhydria – lack of stomach acid – can cause lots of problems

Low Stomach Acid?  3 Ways to Tell & What to Do About It

Pomagata kurkuma: www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/herbs/curcumin-or-turmeric

in Sladki koren: sl.wikipedia.org/wiki/Golostebelni_sladki_koren

Zamaščena jetra

Povišan Liver Fat Content lahko kaže na problem s presnovo maščob in lahko tudi premajhnega izločanja žolča. Vzrok za zamaščena jetra je lahko preveliko uživanje ogljikovih hidratov, ki se skladiščijo v obliki maščob v jetrih.

Ukrepi: izločanje žolča spodbujajo grenčine in posredno tudi dovolj močna želodčna kislina, ki jo mora žolč s svojo bazičnostjo pač nevtralizirati ob pomoči sokov trebušne slinavke. Za presnovo maščob in ogljikovih hidratov (OH) je nujno potreben B3-vitamin. Skoraj vsem, ki imajo močnejšo postavo ga manjka. Brez njega se niti shujšati ne da, saj maščob ne moremo pokuriti za pridobivanbje ATP – celične energije. Presnovi maščob lahko pomaga tudi lecitin, ki je emulgator in naredi maščobe topne v vodi, žolč pa naredi dovolj tekoč. Lecitin naj bo sončnični in ne sojin (gensko modificirana). Jetrom pomaga sveže zmleti pegasti badelj   zvečer z nekaj maščobe (jogurt) in kurkumo s ščepcem popra. Jetra namreč najbolj delajo med 2. in 4. uro zjutraj. Takrat se razstrupljamo. Badelj tudi poveča proizvodnjo celičnega antioksidanta glutationa!

Priporočam: www.zdravje.si/bolezni-jeter-zolcnika

Naravno do boljšega zdravja jeter – Adriana Dolinar

Čiščenje jeter

https://www.teta-pehta.com/ciscenje-jeter-grenka-sol

Zakisanost telesa (ne želodca!)

Zakisanost lahko odpravimo med drugim tudi z vnašanjem več mineralov, predvsem kalija, kalcija, magnezija, potem z zagotavljanjem dovolj kislih želodčnih sokov (HCl), za kar rabimo dovolj cinka, s pravilno prehrano, ki nima preveč beljakovin in ima dovolj zelenjave, s podporo izločevalnim organom in s pravilnim (trebušnim) dihanjem kot je npr. metoda Wim Hof.

Zakisanost je potreben predpogoj, da celice mutirajo v rakave!

https://www.avita.si/zakisanost-telesa-mit-ali-resnica

Zakisanost telesa kot posledica neravnovesja med kalijem in natrijem (soli) v celicah

BioScan QRMA nam lahko pokaže pomanjkanje kalija (Potassium), ki ga je v zdravih celicah 98% celotne zaloge. Problem je kalij spraviti v celice in natrij ven, saj celice natrij kar same od sebe srkajo vase, kalij pa mora noter pumpati kalij/natrijeva črpalka za kar troši ATP energijo in to je kar 40% v mirovanju! Torej je lahko vzrok K/Na neravnovesja tudi v pomanjkanju energije, ki jo proizvajajo naši mitohondriji – celične elektrarne. To proizvodnjo pa motijo tudi težke kovine, a ravno za razstrupljanje rabimo spet ATP energijo in zato se je treba razstrupljanja lotiti res čim prej in po pameti, da se rešimo iz začaranega kroga, špirale navzdol. Negativne obresti energetskega primanjkljaja so nam lahko pogubne.

Samo kot en primer kaj vse so lahko posledice tega K/Na neravnovesja govori Igor Ogorevc iz www.planetzdravja.com v filmčku o hemeroidih in težavah reproduktivnih organov.

B12 – Why Your Doctor Won’t Treat You for This Vitamin Deficiency

Liposomi

Boljšo absorpcijo (vsrkavanje) prehranskih dopolnil lahko dosežemo z jemanjem liposomske oblike nutrientov: www.misteriji.si/blog/2019/01/14/600-krat-ucinkovitejsa-pomoc

Te liposomske oblike so res zelo učinkovite – tudi do 1000x, ampak na žalost precej drage – tudi do 100x. Zato je za domačo rabo vredno poskusiti recepte DIY (Do It Yourself):

DIY Liposomal Encapsulation Technology

How to make Liposomal encapsulated Vitamin C at home

Rok uporabe bo sicer zelo kratek – samo nekaj dni do enega meseca, ampak za doma to ni problem. Paziti moramo  le, da liposome natočimo v majhne stekleničke do vrha, da ni zraka, potem pa jih hranimo v hladilniku. Kot konzervans lahko med mešanjem dodamo nekaj E-vitamina iz odprtih kapsul.

 

 

Go to Top